“Het is niet jouw taak om mij te begrijpen. Dat is mijn taak”

Byron Katie

Wanneer is relatietherapie geschikt?

– Jij en je partner hebben voortdurend (dezelfde) discussies

– Je hebt angst om verlaten te worden

– Je ervaart jaloezie binnen de relatie

– Je wantrouwt jezelf of je partner

– Jij of je partner vindt het lastig om trouw te blijven 

– Er is een gebrek aan onderlinge intimiteit

– Je hebt de behoefte om je vrijheid te behouden

Een liefdesrelatie is bij uitstek de plek waar we veel van onze lastige patronen tegenkomen. In een relatie staat er veel op het spel, de angst om verlaten te worden is existentieel. Dit maakt het lastig om kwetsbaar te zijn. We vervallen vaak in verwijten naar elkaar: “jij luistert niet”, “jij ziet me niet”, “jij denkt alleen maar aan jezelf” etc. Deze verwijten weerhouden ons ervan naar onszelf te kijken, om maar niet het ‘echte gesprek’ te voeren. Het gaat namelijk niet om de onderbroeken op de vloer of de vaatwasser die niet is uitgeruimd. De werkelijke beknelling zit een laag dieper.

Waar kan ik je mee helpen

Mijn aanpak als relatiecoach

Als relatiecoach geloof ik in een individuele benadering die jij samen met jouw partner start. Door te reflecteren op je eigen gevoelens, gedachten en gedrag kijken we naar jouw aandeel in de relatie. Ik help je ontdekken welk gemis of verlangen jij meedraagt en hoe jij een claim neerlegt bij jouw je partner om dit gemis of verlangen in te vullen. Je leert hier vervolgens zelf verantwoordelijkheid voor te nemen. Zo lukt het jou steeds beter jezelf te helen en ontstaat er rust in contact met jouw partner.

 

kind words

“Door het traject zijn er wat innerlijke blokkades aan het licht gekomen en besproken. Hieruit kwamen een aantal actiepunten en dit bracht mij uiteindelijk meer rust. Door de coaching heb ik een veel beter beeld van mezelf gekregen en dat is voor mij heel waardevol.”

– Marieke

Mijn werkwijze

01. Kennismaking

Voordat we met elkaar gaan werken, bespreken we gezamenlijk waar jij en je partner momenteel in binnen de relatie tegenaan lopen.

We bekijken samen of en hoe ik jullie daarbij kan begeleiden. 

02. De eerste coaching sessie

Tijdens de eerste coachsessie duiken we dieper in jullie vraagstukken en emoties die erachter zitten.

Tijdens het coachingstraject gaan jij en je partner individueel aan de slag. Je ontvangt ervaringsgerichte oefeningen en tools, passend bij waar jij aan wilt werken. Zo kan je meteen concreet aan de slag.

03. Coachingstraject

De inhoud van het traject wordt op jou afgestemd. Ik maak o.a. gebruik van: Systemisch Werk, Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) en Transactionele Analyse (TA). Hoelang het traject duurt, hangt af van de aard en zwaarte van jullie vraagstukken.

Na het individuele traject komen we weer bij elkaar voor de afsluitende coaching.

Resultaat

Dit levert relatiecoaching je op

Tijdens relatiecoaching leren jij en je partner contact maken met je onbewuste en bewuste patronen. Het geeft inzicht in wat jou beweegt, zodat je beter voelt en kunt aangeven wat jouw verlangens en behoeftes zijn. Je ontdekt je dieperliggende wond, gemis of verlangen en gaat dit proces met jezelf aan. 

We werken aan persoonlijk leiderschap, waardoor je jezelf, je patronen, gedachtes en gedrag beter leert kennen. Je realiseert je bijvoorbeeld: dit is mijn bindingsangst, omdat ik twijfel of ik er wel mag zijn. Daardoor kun je de verantwoordelijkheid nemen om dit op te lossen.

Zelfkennis helpt je de regie te nemen over je eigen leven, waardoor jouw geluk niet afhankelijk is van een partner. Als je vanuit deze inzichten in contact treed met je partner, zul je merken dat het contact wezenlijk anders is dan wanneer je de verantwoordelijkheid bij de ander legt. Er komt meer begrip, meer liefde en daarmee meer intimiteit. 

Relatiecoaching helpt je duidelijkheid te krijgen hoe jij beweegt in contact met de ander. Je bent in staat je eigen pijn te dragen en dat brengt rust in de relatie met jezelf en die met je partner. Je bent in staat autonome keuzes maken, zonder de verbinding met je partner op te heffen. Er ontstaat ruimte zodat de (zelf) liefde weer kan stromen.